Mooie bloemen komen in de duurzame
is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:
Herkomst
Het karton van de BloemenboxX wordt geproduceerd bij het Fins-Zweedse concern Stora Enso, een bedrijf in hernieuwbare materialen. Er is bewust gekozen om bij deze leverancier te importeren. Stora Enso gelooft dat alles wat van fossiele materialen is gemaakt, vervangen kan worden door materialen die niet uitputten, zoals bomen die kunnen worden terug geplant. Hout draagt daarmee bij aan een kringloopeconomie en een meer duurzame wereld.
Milieubelasting
Om verspilling tegen te gaan, wordt het karton maximaal benut. Bewust is gekozen het ontwerp te halen uit een gangbaar papierformaat. Ook de hengsels worden uit hetzelfde vel karton gestanst. Hierdoor ontstaat zo min mogelijk restkarton.
De verpakkingsdoos op maat zorgt tevens dat de milieubelasting zo laag mogelijk blijft. Ruimteverlies wordt daarmee voorkomen. Daarnaast vindt de productie van de boxx, de insteekkaart en de omdoos plaats in Nederland. Als ook de distributie. Betrokken bedrijven voldoen daarmee aan de Nederlandse wetgeving op gebied van arbeidsrechten en milieu.
Recycling
In goede staat is de BloemenboxX prima te hergebruiken. Het inlegvel kan tevens worden vervangen en/of bij het oud-papier. In minder goede staat, kan de boxx bij het plastic afval en wordt net als een melkpak gerecycled. Ga naar ontstaan BloemenboxX.
Materiaal
De BloemenboxX is gemaakt van biobased (dranken)karton ofwel CKB Nude PE Green karton. Dat betekent dat de coating aan de binnen- en buitenzijde van de BloemenboxX is gemaakt van organisch materiaal. Daarnaast is het kraft-karton van de BloemenboxX ongebleekt.
Het karton van de BloemenboxX is wederom FSC gecertificeerd ofwel het hout komt uit verantwoord beheerde bossen. Ook de inlegvellen, om de boxx te kunnen personaliseren, zijn FSC gecertificeerd.
Inlegvellen
De inlegvellen zijn ook chloorvrij ofwel van 100% ECF-pulp. Het papier heeft verder een zijdeglans door een speciale coating waardoor de vellen weer- en waterbestendig zijn en een hoge kras- en kreukbestendigheid hebben. De bedrukking wordt gedaan met zogeheten Eco Offset Ink, een inkt op basis van hernieuwbare grondstoffen en zijn vrij van mineraal en kobalt.
Waterdichte coating
De coating om het karton waterdicht te maken is van Green PE ofwel een ethyleenvinylacetaatcopolymeer met vinylhars. Een plastic dat grotendeels is gewonnen uit suikerriet.
De traditioneel plastic coating (PE) voor bijvoorbeeld koffiebekers bestaat geheel uit fossiele grondstoffen als olie of aardgas. Green PE is hierdoor minder milieubelastend. De CO2-uitstoot van het materiaalgebruik en productie van de biobased (drankenkartons is namelijk 20% lager dan van regulier drankenkarton.
PE en Green PE zijn beide recyclebaar, hoewel het PE of Green PE van het karton moeten worden gescheiden. Green PE betekent niet dat het 100% composteerbaar is. In de toekomst willen wij daar wel naartoe. Maar wij kunnen met daarmee nog geen waterdichtheidsgarantie bieden en dat is toch een basisvereiste.